maandag 31 mei 2010

Toeval?

In Kenya trekt men zich weinig aan van emancipatiezaken. De vrouwen van de Masaï, bouwen nog steeds gedwee hutjes voor hun geliefde die alleen langskomt als hij daar zin in heeft en die er naar hartelust andere vrouwen op na mag houden, die hij koopt of verovert door hoger te springen dan andere strijders. Ook in de dierenwereld is de emancipatiegedachte hier nog niet echt doorgedrongen. De eerste impala (rooibok) die in opstand komt tegen de harem van dertig vrouwen die de dominante mannetjes erop na plegen te houden, moet nog opstaan.

Hoe anders is het in Costa Rica, waar de Jacana Spinosa thuis is. Bij deze langpotige watervogelsoort legt het vrouwtje per nest vier eieren die worden uitgebroed door een door haar uitgekozen mannetje. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en hebben vaak meerdere nesten –en dus mannetjes- tegelijk. Ook in de mensenwereld is de vrouwenemancipatie wat verder op gang gekomen; Laura Chincilla werd er dit jaar met 47 procent van de stemmen gekozen tot president van het land, nadat ze er al enkele jaren als vice-premier op had zitten.

Ik zou willen vragen of dat soms toeval is, maar aangezien dat woord in het Spaans wordt vertaald met serendipiteit heb ik besloten het daar maar op te houden. Over het verschil daartussen ga ik me een andere keer misschien nog druk maken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers